Dossier: Archeologie en virtual reality

Een kijkje in het VR werk van Archeologie Den Haag

Soms is het lastig je een voorstelling te maken van archeologie. Daarom maakt de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag gebruik van Virtual Reality technieken. Met deze techniek ervaart jong en oud hoe het is om zelf archeoloog te zijn. Maar we kunnen ook een heel tijdperk tot leven laten komen met een interactief VR-spel waarbij je als het ware in de prehistorie rondloopt. Of een virtueel museum inrichten waarin bezoekers in 3d zien wat er zoal aan archeologie gevonden wordt in Den Haag. We kunnen zelfs de afbeeldingen in een publicatie tot leven laten komen met Augmented Reality. In deze video zie je hoe dat er allemaal in de praktijk uitziet.

virtual reality

Virtual reality op het natuur- en techniekfestival

Archeologie Den Haag heeft verschillende projecten die met virtual reality te maken. Soms is vermaak en educatie het doel, maar er zijn ook projecten die virtual reality gebruikt om de archeologische sporen op een innovatieve manier te analyseren. Om een idee te krijgen van de diversiteit van virtual reality staan hieronder een aantal projecten op een rijtje.

 

Interactief spel, waarbij je prehistorische objecten kunt oppakken en bekijken. Ötzi spel Museon

 

De luchtfoto’s van de Rotterdamsebaan in een speciaal ontwikkelde game. Met een virtual reality bril kunt u over het archeologische vlak lopen.

 

Een reconstructie van de Wateringse Binnentuinen in de prehistorie. Ötzi spel Museon

 

Het virtuele museum van de Rotterdamsebaan, met de scan van een Romeins paard op de voorgrond.

 

Een spel voor kinderen. Door allerlei opdrachten te doen, leren ze iets over ons verleden.

 

Een project voor de gemeente Den Haag voor het opzetten van Oracs (ondergrondse restafvalcontainers). Vooraf bekijken en beoordelen wat een goede locatie voor deze containers zou kunnen zijn.

 

Speel alsof je Ötzi zelf bent; ervaar de kou en het gevoel om een pijl in je rug te krijgen! Ötzi spel  Museon

 

Een blik in een depot. Speel een archeoloog en probeer alle verborgen geheimen te ontdekken in dit spel. Smartcity project.

 

Een informatie app over veiligheid. Gebruikt om nieuwe werknemers middels een “toolbox” te informeren over veiligheidsaspecten van archeologisch veldwerk.

 

De app “BoodschApp Safari“, Om op verantwoorde wijze boodschappen te doen, heb je kennis van zaken nodig. Hoe duurzaam is een product? Wat is de CO2 uitstoot van de route van het product naar jouw winkelmandje. Een app vol minigames, gebruikt in het basisonderwijs.